De tak uit de Alblasserwaard

In de Alblasserwaard loopt in de tweede helft van de 16e eeuw en Wouter Pieters rond. Met deze Wouter begint een omvangrijke tak. Deze tak begint zonder achternaam, waarna de naam van der Kuijl met lange ij wordt aangenomen. De familienaam verbasterd aan het einde van de 19e eeuw tot van der Kuil.

De geschiedenis speelt zich grotendeels af langs de Lek en de Maas. Ook deze familie bestaat waarschijnlijk uit vissers. Het lijkt er op dat men steeds verder de rivier afzakt om teruglopende vangsten te compenseren. Men gaat langzaam over van de riviervisserij naar de zeevisserij. Pernis, Zwartewaal en Vlaardingen zijn bekende vissersplaatsen.

Vanuit Zwartewaal vertrekt begin 20e eeuw Frans van der Kuil naar IJmuiden, ook waarschijnlijk weer de beter visserij tegemoet in de dan nog jonge havenplaats. Uit deze lijn komt Pietje van der Kuijl.

Vermeldenswaardig is Maarten van der Kuijl, geboren in 1822 Hij is de oprichter van de werf M. van der Kuyl. Meer is te lezen in deze link.

De familie van der Kuil is nog steeds te vinden rond de Lek en de Maas. Alblasserdam, Vlaardingen, Rotterdam en Pernis. Maar ook in Amersfoort en Zwolle zijn afstammelingen te vinden.