Verspreiding en oorsprong

In 1947 waren er 386 personen in Nederland met de naam van der Kuijl of van der Kuijl. In 2007 was dat aantal gestegen tot 565. 548 mensen met de nam van der Kuijl en 17 mensen met de naam van der Kuyl.

Voor een verspreiding van de naam kunt u onderstaande kaart gebruiken. Gemaakt door het Meertens instituut. Echter deze van der Kuijlen zijn niet allemaal familie van elkaar.

In de loop van de jaren heb ik diverse takken gevonden. Ook losse personen of gezinnen die ik niet kan linken aan een bestaande tak.

Een van de oudste takken die ik in kaart heb gebracht is die van Engel Willems van der Kuijl. Deze Engel trouwt in 1595 met Beatrijs Andries. Deze stamvader is verantwoordelijk voor de tak in Bergen op Zoom.

De oudste tak is die van Wouter Pieters. Wouter is geboren voor 1545 en heeft zijn nageslacht via Alblasserdam over Nederland verspreidt.

Ook in Utrecht is een tak gevonden. Deze is echter aan het eind van de 19e eeuw wat betreft de naam van der Kuijl en leeft voort als van der Kuil in de omgeving van Haaksbergen.

Ook hebben we Casper uit Erbesien. De tak die met Hilversum, Haarlem en Schoten te maken heeft. Een interessante tak die begint aan het begin van de 18e eeuw.

Tenslotte natuurlijk de belangrijkste tak, degene waar het allemaal mee begonnen is. “Mijn tak” De tak van Hendrik Govertze Kuijl, onze stamvader uit Hardingsveld. Deze tak begin ook aan het begin van de 17e eeuw.

Zie de pagina’s in het menu voor verder gegevens.