Bergse ansjovis

Aardbeien en Asperges…ze komen allebei uit Bergen op Zoom. Maar ze kennen er nog een ‘A’: ansjovis. Bergse Ansjovis.

Asperges en aardbeien treffen we op veel boerderijen in Noord-Brabant en Limburg. In Bergen op Zoom doen ze er nog een schepje boven op en komt ook de ansjovis uit eigen water, de Oosterschelde. Zodra het in mei en juni warmer wordt, zwemt het visje vanuit de zilte Mediterrane wateren naar de platen in de Oosterschelde om te paaien. Ze worden er gevangen door de laatste weervissers. Weren zijn v-vormige hagen van dunne takken hout. Bij vloed zwemt de ansjovis vanuit zee mee naar de Oosterschelde, bij eb trekken de visjes weer met de stroming terug. Dán bestaat de kans dat zij in zo’n weer komen, met aan het spitse uiteinde de onontkoombare fuik met het net.

Bergse ansjovis met asperges en aardbeien van het Brabantse land vormen in mei en juni de ingrediënten van het AAA-menu op de kaart van veel restaurants. Je geniet er 3-gangen lang van het rode, witte en zoute goud, zoals de Bergenaren zelf hun producten lieflijk noemen.

Verse ansjovis heeft een zachte, romige smaak en is rijk aan goede vetzuren. Let bij het kopen van verse ansjovis op zijn mooie bolle ogen en glanzende huid. De delicate smaak proef je goed wanneer je de schoongemaakte verse visjes in een scheutje olijfolie met wat knoflook, versgemalen peper en zeezout bakt. Bestrooi ze uit de pan royaal met platte peterselie en geef er partjes citroen bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.